‘Iedereen moet zich hier thuis voelen'

“Dit is echt een topstraat”, zegt Feike Kempers (42). Ze begroet ons hartelijk op de oprit om te beginnen aan de rondleiding door haar huis aan de Voermanstraat in de wijk De Hoogkamp. Feike woont hier samen met haar man Frans van Eck (51) en de kinderen Bram (13), Sophie (16) en Lucia (18). 
De straat, met vooral jaren dertig woningen, oogt groen door de vele bomen. De huizen aan één kant liggen een stuk hoger wat de straat een speels karakter geeft.


 “In 2008 kwam dit huis op ons pad. Er moest veel aan gedaan worden. De eerste periode leefden we zelfs op de bouwvloer”, verzucht Feike. Ze wijst naar de oprit. “Hier lagen grindtegels en bielzen. En de kozijnen waren van kunststof, die hebben we vervangen door hout.” De originele erker bouwden de bewoners weer aan en in de woonkamer lieten ze een sfeervolle open haard maken.

"Er was een tijd dat al die mooie oude details het stempel lelijk kregen en eruit werden gehaald”, zegt Feike. Zo waren de paneeldeuren afgetimmerd met platen en maakte de oorspronkelijke vloer in de gang plaats voor zeil. “De vloerbedekking op de trap zat met nietjes aan het hout vast. De achtertuin bestond uit vijvertjes, je kon er amper zitten”, herinnert Feike zich. In de gang ligt nu een mooie granitovloer passend bij de stijl van het huis en ook de originele paneeldeuren hebben de bewoners in ere hersteld. Ze creëerden een warme gezinswoning in mooie tinten grijs en taupe.






“We kwamen hier in 2008 wonen en in 2011 waren we zo goed als klaar.” Op het wensenlijstje van het stel staan nog openslaande deuren naar de tuin en het uitbouwen van de keuken. 





Frans en Feike zijn echte levensgenieters. Stapelgek op lekker eten en fijne wijnen. In de gezellige keuken hangt een schap met kookboeken waarop de Zilveren Lepel niet ontbreekt, daarnaast een imposant fornuis en een robuuste smeg ijskast. Een professioneel espresso-apparaat, "gekregen van Frans", voorspelt straks lekkere koffie.



We drinken espresso uit leuke blauwwitte mokken aan de houten eettafel. Erboven hangen sfeervolle stoffen lampenkampen, beeldbepalers in de kamer. 



Aan de muur een drieluik dat Frans in opdracht liet schilderen. Feike moet lachen als we vragen stellen over het schilderij. Ze neemt ons mee naar de schuur. "Net voordat jullie kwamen stootte een vriendinnetje van Bram per ongeluk tegen het schilderij en stortte de hele lijst naar beneden." In de schuur staat de chique omlijsting in een hoek. "Ik baalde zo, net nu er foto's in mijn huis genomen worden." Maar ook zonder lijst maakt het enorme schilderij indruk.


De deur naar de tuin staat open en het zonlicht valt op de piano in de hoek. “Deze stond vroeger bij mijn ouders. Toen zij hem weg wilde doen heb ik hem gekregen. Een dierbaar stuk uit mijn jeugd”, zegt Feike.



Vanuit de huiskamer kijk je op de eettafel in de tuin die onder een dak van plataanbladeren schuil gaat. “Een echte tuin wil ik het niet noemen, Frans zegt altijd: ‘we hebben een binnenplaatsje’.”





Feike vindt het belangrijk dat mensen zich thuis voelen in haar huis. Het moet gezelligheid uitstralen. “Ik streef geen bepaalde stijl na in mijn huis. Wat ik mooi vind koop ik. Dingen waar ik me lekker bij voel. Of dat nu bij de Action is of bij een lifestyle winkel dat maakt me echt niet uit.”


We lopen de trap op naar boven.  In de hoek van de overloop kijkt een berg knuffelberen ons aan. “Van Bram geweest toen hij klein was”, zegt Feike terwijl ze ons voorgaat naar de ouderslaapkamer.  Een wand met gedecoreerd behang achter het bed geeft de kamer sfeer. Een grappig element in de kamer is een rode paspop met een lampenkap als hoofd. "Dit is een suprise die Frans ooit heeft gekregen en waar hij geen afstand van wil doen", verduidelijkt Feike als ze ziet dat wij ons afvragen wat het ding voorstelt. Trots laat ze ons haar inloopkast zien. Door een klein kamertje bij de kamer te trekken kwam er ruimte voor deze riante kast.






De kamer ernaast is het domein van Bram. Hij ligt languit te gamen in zijn gezellige tienerkamer. We hebben te maken met een voetballiefhebber. Aan het plafond hangt een net van een goal en in het midden van de kamer prijkt een middenstip. De meiden, die een keer in de twee weken een weekend bij hun vader zijn, hebben op de zolder hun kamers.

“Het is geen huis waar we oud willen worden”, zegt Feike desgevraagd  als we naar beneden lopen. “Frans heeft de wens om op een boerderij te wonen. Omdat ik vind dat Bram op de fiets moet kunnen springen om ergens te komen zijn we in de stad gebleven. Maar op den duur willen we of naar een groter huis of naar een  boerderij.”
Wonen aan de Voermanstraat vindt Feike prettig. Er wonen gezellige mensen en we doen leuke dingen samen. “Zo kijken we  met zijn allen voetbal. In De Hoogkamp staat wel iedere straat op zichzelf. De straten doen niks gezamenlijks”, vertelt Feike terwijl ze ons nog even het huis schuin tegenover haar laat zien. Een vriendin kocht het onlangs en is bezig het te verbouwen. “Als dat klaar is, is het zeker ook een huis voor Loep om te bezoeken”, geeft ze ons mee.
Het was een hartelijk bezoek in de gezellige jaren dertig woning van Feike een Frans. Met veel enthousiasme leidde ze ons rond door haar heerlijke huis. Wij van Loep gluurden nog even in de zwarte Smeg ijskast in de keuken. Bovenin een ruime voorraad witte wijn en champagne. “Je moet altijd champagne koud hebben staan, vindt Frans. Want er kan zich altijd een champganemoment voordoen.” Deze tip van Feike nemen wij van Loep graag mee.

Historische kelders
Feike Kempers (42) is eventmanager van de historische kelders aan de Rijnstraat in Arnhem. Tussen 1999 en 2001 werden in Arnhem door historisch onderzoek enkele historische kelders ontdekt. De kelders ontstonden in de 14e en 15e eeuw. In die tijd had Arnhem ook nog een haven, weet Feike te vertellen. “In de kelders werd graan en vlees opgeslagen, dat later weer op de Korenmarkt werd verhandeld.”

Liefhebbers van de kelders vonden het jammer dat ze geen functie meer hadden. Zij wilden deze ondergrondse stad weer aan het publiek laten zien. Vanaf 2003 kunnen bezoekers van Arnhem een rondleiding krijgen door de kelders. Ondergronds zijn de muren tussen de verschillende kelders doorgebroken en zo is een complex van 39 aaneengeregen ruimtes ontstaan. Uitgerust met kaarsenissen en fraaie tongewelven maken zij het verre verleden van Arnhem zichtbaar.


Tegenwoordig zijn de kelders met hun bijzondere sfeer ook een populaire feestlocatie. Er zijn ook speelfilms opgenomen en in december neemt de sint er zijn intrek.
“Alles kan bij ons worden georganiseerd. Van een trouwerij tot een moorddiner, een vrijgezellenfeest, kinderfeest, of een rondleiding door een gids van het Gilde”, zegt Feike. “We verzorgen evenementen op maat.” 

Borreltijd

De favoriete plek in het huis van Feike is de eettafel. “Als er mensen langskomen, zitten we altijd met zijn allen om de tafel. Heerlijk borrelen en kletsen met elkaar.”





In de tuin is ook een lekkere plek om te borrelen. Levensgenieter Feike: “We hebben een minituintje, meer een binnenplaatsje. We zitten het liefst in het avondzonnetje op de witte stoeltjes tegen de muur. En natuurlijk met een glaasje wijn.”





Dierbare foto's

Feike moet even nadenken als we haar vragen naar een favoriet attribuut in huis. “Dat heb ik niet echt”, zegt ze in eerste instantie. Maar dan bedenkt ze zich en laat ons de muren in de wc zien. Aan alle wanden hangen lijstjes met foto’s. “Ik denk dat ik hier het meest mee heb, de foto’s van de kinderen, familie en vrienden. Die zijn me heel dierbaar.”





Nasi van Frans, een feestje

Feike en Frans zijn gek op eten en koken. “Door de week eten we vaak iets makkelijks. In het weekend kookt Frans meestal. Hij is echt de kok. Op zaterdag gaat hij naar de markt. Daar koopt hij wat hem op dat moment aanspreekt. Hij wil er alles halen. Van de aardappelen tot de eieren”, zegt Feike. Voor kruiden gaat Frans naar de toko in de Koningstraat. Op zondag gebeurt het ook wel dat hij uit de koelkast kookt. "Zo noemen we dat. Met wat er op dat moment in de koelkast zit bereidt hij een maaltijd. Frans maakt volgens de kinderen de lekkerste nasi. Met Hollandse garnalen en altijd twee kipgerechten en wokgroente. Hij maakt daar echt een feestje van.”




Recept nasi á la Frans met kipgerecht voor 4 personen:

1 Frans
400 gram Lassie toverrijst
1 prei
1/2 witte kool
3 sjalotjes
3 tenen knoflook
2 lente-ui
3 eieren
minimaal 100 gram Hollandse garnalen
ketchup, 2x knijpen
ketjap
theelepel sambal
theelepel djinten
beetje nasikruiden

Vier uurtjes voor etenstijd: breng ruim water aan de kook en strooi de rijst erin. Kook de rijst 7 minuten (niet langer!), afgieten en rijst tot rust laten komen en geheel af laten koelen. Rijst dient voor verdere bereiding koud te zijn.
Snipper alle groenten, lente-ui niet te klein, stukken van ca. 1,5 cm.
Kluts de eieren en breng op smaak met peper, zout en klein beetje ketjap. Neem wat van de gesnipperde sjalot en prei en fruit deze in beetje zonnebloemolie in grote pan net wat langer dan dat je normaal gewend bent. Maar natuurlijk niet aan laten branden! Dan het eimengsel toevoegen en kort als dunne omelet bakken. 
Omelet uit de pan, doormidden snijden, de twee helften op elkaar, weer doormidden, weer op elkaar.....herhalen tot dunne repen zijn ontstaan. Snij deze repen in zes delen. 
Dan gaat het snel.
Fruit in grote pan de rest van de sjalotten, daarna prei, knoflook en kool toevoegen. Na aanfruiten alle kruiden, ketchup en ketjap toevoegen. Op gevoel een klein beetje water erbij, zodat ketjapmengsel niet aanbakt, voeg lente-ui toe. Minuutje op hoog vuur. (altijd alles op hoog vuur, sudderen doen we met smoor, niet met nasi!)
Daarna koude rijst en omeletstukjes erdoor en rustig omscheppen. Als dat gereed is de Hollandse garnalen (laat de waterige Noorse jongens maar in het vriesvak liggen, het gaat tenslotte om de smaak) er voorzichtig doorscheppen.
Nasi is nu klaar, maar laat even staan om geuren en smaken door te laten dringen. Op zeer laag vuur opwarmen.

Kipgerecht voor 4 personen:
500 gram kipfilet
3 tenen knoflook
2 sjalotjes
gembersiroop
oestersaus
ketchup
sambal badjak

Snij de kipfilet in blokjes of lange reepjes, gewoon wat je zelf lekker vindt.
Bestrooi de kip met peper en zout. Snipper de knoflook, snij de schoongemaakte sjalotten doormidden en snij de helften in de lengte in lange reepjes.
Maak mengsel van ketchup, oestersaus, sambal en warm water.
Olie in niet al te grote pan, bak de kip aan op hoog vuur, zonder al te veel omscheppen zodat er een bruin krokant korstje op komt.
Vuur iets omlaag, knoflook toevoegen, deze lekker meebakken. Knoflook en kip, zo'n ideale combinatie, dus neem even de tijd hiervan te genieten....dan snel door want knoflook mag niet verbranden! Sjalotten meefruiten.
Dan snel vloeibare mengsel erbij, even seconden aan de kook, dan vuur terug en laat maar afkoelen. 
Op moment van eten weer opwarmen, door het te laten rusten heeft gerecht de tijd gehad een te worden. (Als het gerecht te droog dreigt te worden kan je altijd heet water toevoegen, maar laat het dan wel even goed doorwarmen)

Bij deze gerechten serveer je een komkommer in het zuur, kroepoek, seroendeng en gebakken uitjes.

Eet smakelijk!






Jewelz & More


Jewelz & More in de Koningstraat is de favoriete winkel van Feike in Arnhem. “Ze hebben er mooie sieraden, broeken en  sjaals. Het is een heerlijk winkeltje. Ik ben niet echt een winkelmens. Ik weet altijd precies waar ik naar toe moet. Na drie winkels wil ik graag ergens zitten en gezellig kletsen. Mijn basics koop ik bij H & M en Zara.”





 
 
 
 

Italiaans zoals Italiaans moet zijn


Feike eet het liefst bij ZafVino achter de Primark. “Heerlijk Italiaans, puur zoals Italiaans moet zijn.”






ZafVino is een trattoria & wijnbar aan de Zwanenstraat in Arnhem. Je kunt er terecht voor heerlijke Italiaanse wijnen maar ook voor ambachtelijke vleeswaren, kazen, antipasti en wisselende daghappen. De zaak wordt geleid door Zaf Gobel. Zijn vriendin Jori Breure zwaait de scepter in de keuken. Het stel is momenteel bezig een nieuw stuk bij de zaak te betrekken wat dienst gaat doen als wijnbar. Het huidige restaurant zal in de nieuwe situatie een oesterbar krijgen. Ook zijn er plannen een traiteurgedeelte te creeren waar eten afgehaald kan worden.


Reserveren is niet mogelijk. ZafVino is de hele week open vanaf 17.00 uur.

Wij van Loep zijn zeer gecharmeerd van ZafVino. Je zit er heerlijk aan een robuuste tafel in een Italiaans sfeertje. Prachtige wijnen en van alleen al de antipasti-plank wordt een mens blij. Eerlijk eten dat met passie wordt klaargemaakt.